24 June 2019

CARA HILANGKAN PERTUMBUHAN JERAWAT DALAM MASA SEMINGGU


Hey peeps, Assalamualaikum.
Lama sebenarnya nak tulis topik-topik skincare macam ni tapi tak berkesempatan. Aktiviti harian banyak ambil masa nak duduk menulis ni. Pada mereka yang tak kenal I ataupun tak pernah follow I di Instagram mungkin tidak tahu yang sejak beberapa bulan lepas, mungkin tahu yang I mengalami masalah jerawat batu ataupun cyst yang agak teruk. Kalau nak ikutkan, I tak pernah mengalami masalah kulit dan jerawat yang tumbuh begitu banyak seperti ini, mungkin tuhan nak tarik rezeki kulit bersih I, so tak apalah, I accept je, walaupun hati sedih jugaklah. Huhu... Tapi I cari jugak inisiatif nak hilangkan jerawat-jerawat ni, dan Alhamdulillah, lepas seminggu I cuba rutin skincare yang baru, jerawat-jerawat semua hilang dan tak sakit lagi. Kalau nak tahu apa yang I buat, teruskan membaca.



Kulit I dari anak dara tak pernah ada problem yang macam ni, kalau setakat tumbuh jerawat sebijik dua tu normal la, tapi lepas pecah jerawat tu pun hilang. Dan kalau ikutkan, kulit I tak pernah ada masalah dengan pakai apa-apa produk, sebab tu I tak kisah sangat tukar-tukar skincare, sebab sama je effect, unless kalau I tak pakai apa-apa langsung memang kusam je la kulit. Tapi selalunya kalau I nak tukar skincare, I akan stop pakai apa-apa produk for about a week untuk kasi kulit refresh dan rehat. Lepas tu baru I pakai produk baru, seperti yang you guys maklum I ada review produk-produk skincare, so korang tahu yang I memang cuba produk-produk tu, unless kalau I ada nyatakan yang I tak cuba.

Anyhow, sejak beberapa bulan lepas, I tak pasti bila sebab kulit I mula tunjukkan reaksi tak baik, dah lama dah, tapi sebab I ignore mungkin sebab tu melarat. My expectation pada awalnya, sekejap je problem ni, nanti baiklah, but worse come to worse, it caused my skin to break out really bad this time. Bila dah break out macam ni mulalah I mengelabah. Haha... Kelakar pulak bila fikir balik. Masa kulit I mula-mula break out, I terus stop pakai produk, as usual nak bagi kulit rehat and refresh balik but lepas seminggu  kulit masih tak elok, dan makin tak elok pulak tu. Ok tak apa, I tunggu lagi seminggu, which sampi minggu ketiga, kulit dah macam 'sila meninggal', dengan jerawat besar-besar tumbuh, sakit pulak tu. So bila dah reach that point, I said enough, I need to do something. So I did.



The first thing I did, I buat research sebab everything starts with knowledge. Sekarang senang pakai google je. Gigih tau I cari waktu free dedicated untuk membaca je, usually waktu lepas Subuh tu memang waktu I membaca la. Sebab dari dulu lagi, kalau I study dah biasa lepas Subuh sampai matahari terbit, but still within the day I free I spent my time cari solution which the first thing I did was to understand kenapa kulit I berjerawat. Tapi I tak nak mention pasal tu sebab sekarang pun I dah tulis panjang lebar but still tak masuk isi. So I skip this part to another post probably.

Within a few days membaca, I dah eager nak start routine baru, ye lah, siapa tak nak kulit cantik kan. 

"Kebetulan pulak masa I tengah research ada company approach I nak offer produk skincare, disebabkan I tengok company tu ada provide products yang memang I nak cuba untuk my new routine I asked them kalau they could send me a few of my suggestions so they agreed. Alhamdulillah... As most of you know skincare is quite pricey so susahlah kalau I nak terus change my routine on the spot. At the same time, I also took a closer look to other skin care products I owned in my stash yang I tak pakai. Which mostly of them are sponsored. So dalam post ni nanti I akan redirect the products to where I got the sponsor from, so you can check it out too."

Untuk post kali ni, I cuma nak share roughly produk yang I guna untuk hilangkan jerawat dalam masa seminggu. So I takkan explain in deep tentang produk tu dan kenapa I pilih produk tu. I akan tulis a more in-depth post on each produk bila I ada masa nanti. So you guys bare in mind this is a sharing post for the selection of products I used dalam masa seminggu.

We all know that Korean's Skincare regime antara yang popular di dunia sebab Koreans sangat mementingkan kecantikan. Oleh itu, I pilih untuk ikut Korean Skincare regime untuk pulihkan semula kulit I. Di bawah adalah breakdown pemilihan produk yang I pilih:

1. CLEANSER
I amalkan double cleansing every morning. Double cleansing bermaksud cuci muka dua kali, mula-mula dengan oil cleanser, lepas tu dengan foam cleanser.
Di bawah adalah 3 jenis cleanser yang I pakai tiap-tiap hari:


1. Oil Cleanser
Jenis cleanser yang berbentuk minyak disarankan untuk mereka yang mempunyai masalah kulit muka berminyak, ini kerana Oil cleansers dapat membersihkan kulit dengan lebih mendalam sehingga ke pori untuk mengelakkan sebum berkumpul yang boleh menyebabkan pertumbuhan jerawat. Oil cleanser juga sangat sesuai digunakan untuk membersihkan muka selepas seharian memakai alat solek. Cuma Oil Cleansers ni comdogenic (block pores) which tak elok dan boleh meyebabkan lagi banyak pertumbuhan jerawat kalau tidak dijaga. Tapi Oil Cleansers antara cleansers yang dapat berishkan kulit secara mendalam.
I pakai oil cleanser pada waktu pagi dan juga selepas I membersihkan muka pakai makeup cleanser setelah seharian pakai makeup. Ini kerana setelah bangun dari tidur, I dapat rasa kulit I sangat berminyak, sebab pada waktu malam kulit juga bekerja dan akan produce natural oils untuk balance balik pH kulit. Jadi bila bangun pagi, I suka pakai oil cleanser untuk pastikan I dapat bersihkan kulit hingga ke pori.
Di bawah adalah Oil Cleanser yang I pilih untuk pakai:

Name: Fresh Herb Origin Cleansing Oil
Brand: Nacific
Price: RM70
Purchase: marshear.my
Ingredients: 
Ethylhexyl Palmitate, PEG-20 Glyceryl Triisostearate, Cetyl Ethylhexanoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Sorbeth-30 Tetraoleate, Camellia Japonica Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Jasminum Officinale (Jasmine) Extract(0.0005%또는5ppm), Butylene Glycol, Water, Fragrance







Tried cleansing oil for the first time after I came to know it helps with deep cleansing which at the same time combats acne from coming back. I wasn't sure which to try so I randomly selected something that I came across first. Which led me to Nacific Natural Pacific. I have heard of the brand countless of times but I have never tried any of their products. So I decided to try out their Fresh Herb Origin Cleansing Oil. . It comes in a very nice clear bottle pump which easily pumps out the right amount of oil needed. I usually use 2 or 3 pumps as I clean my face with a beauty tool. It doesn't create any foam obviously but you can feel the oil deeply cleansing the skin. It does take a bit of effort to get the oil completely cleansed which using a microfiber towel could help fasten up the process. . Since I'm working on a new skin care routine, I'm just using this cleanser during the day and when I have makeup on. I haven't experienced any irritations as the cleanser is very gentle to the skin but it does have a strong scent of Jasmine which somehow leads inside the mouth, which I can't really explain how. Overall it does its job well and gives a nice cleansed and super soft skin after. . But after studying the ingrediants, I came to have second thoughts to use this as the ingrediants used may not be so friendly to acne-prone skin after all. It contains ingrediants which are comedogenic which should be avoided by people with acne-prone skin. I didn't experience any major breakout since starting to use this but I did get a few new zits in the family. . Overall, this oil cleanser is not bad and does its job perfectly. It probably will suit better for those with oily skin that doesn't have zit problems. 😁 . 👉 @nacific_official 🛒 @marshearmy (Shopee Malaysia) . . #NacificMalaysia #NacificCleansingOil #CleansingOil #KoreanCleansingOil #Skincare #SkincareRegime
A post shared by Mira Cikcit (@cikcit.beautyaddict) on

2. Foam Cleanser
Cleanser jenis yang ni I pilih untuk pakai bila perlu, as example bila I nak pakai face mask. Ini kerana I rasa Foam Cleanser sangat light dan mampu membersihkan kulit muka tanpa memberikan harsh effect pada kulit. I juga dapat tahu yang foam cleanser juga sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah kulit berminyak. Oleh itu I memilih foam cleanser di bawah untuk rutin I.

Name: Rich Moist Foaming Cleanser
Brand: Dear Klairs
Price: RM79.00
Purchase: @altheakorea
Ingredients: 
Water, Sodium lauroyl sarcosinate, Glycerin, Propylene glycol, Lauric acid, Caprylic/capric triglyceride, Sodium hyaluronate, Dimethyl sulfone, Potassium hydroxide, Glycyrrhiza glabra (licorice) root extract, Betaine, Stearic acid, Chamaecyparis obtusa water, Ananas sativus(pineapple) fruit extract, Chlorphenesin, Melaleuca alternifolia (tea tree) leaf oil, Illicium verum (anise) fruit extract, Citrus paradisi (grapefruit) fruit extract, Nelumbium speciosum flower extract, Paeonia suffruticosa root extract, Scutellaria baicalensis root extract, Panthenol, Citric acid, Pyridoxine, Linum usitatissimum (linseed) seed extract, Hibiscus esculentus fruit extract, Aloe barbadensis leaf juice, Arctium lappa root extract, Hibiscus mutabilis flower extract, Corchorus olitorius leaf extract, Hydrolyzed pea protein, Lecithin, Olea europaea (olive) fruit oil, Phytosterols, Squalane, Butyrospermum parkii (shea butter), Ceramide 3, Propanediol, Apium graveolens (celery) extract, Brassica oleracea capitata (cabbage) leaf extract, Brassica oleracea italica (broccoli) extract, Brassica rapa (turnip) leaf extract, Daucus carota sativa (carrot) root extract, Oryza sativa (rice) bran extract, Solanum lycopersicum (tomato) fruit/leaf/stem extract, Lysine hcl, Proline, Sodium ascorbyl phosphate, Acetyl methionine, Theanine, Tocopheryl acetate, Panax ginseng callus culture extract, Piper methysticum leaf/root/stem extract, Centella asiatica extract, Portulaca oleracea extract, Beta-glucan, Papain







This cleanser has definately won over me. Just as their Safe Me Moisturizer, this Low- Irritant and Mild Acid Cleanser Foam contains mostly safe ingrediants for the skin. . I use this cleanser every night and also chose this as my main cleanser for balik kampung this Raya. As I feel I'll be applying too much chemicals on my face with makeup, this should help keep my skin safe. . Besides the safe ingrediants, I came to love with its foamy texture and how it manages to clean the skin without any irritations at all. Also just a pea size of product lathered creates a whole lot of foam, with or without a cleaning device. . Why choose a Low pH cleanser? To avoid distruption of our skins acid mantle which normally is in between 4 and 5.5 pH. Choosing a low pH cleanser balances our natural oils and also prevents growth of acne which is my main concern. . I'll definately will be purchasing this again. A big thanks to @marshearmy for the suggestion. . #makeprem #makepremcleanser
A post shared by Mira Cikcit (@cikcit.beautyaddict) on

3. Low pH Cleanser 
Disebabkan rutin baru I banyak mengunakan chemical, I baca seeloknya memilih Low pH cleansers untuk maintain pH kulit dan mendapatkan kesan maksima daripada pengunaan produk-produk acid terutamanya. I pilih untuk pakai cleanser jenis ini pada waktu malam sebab I banyak gunakan produk acid pada waktu malam.

Name: Safe Me Relief Moisture Cleansing Foam
Brand: Make P:rem 
Price: RM58.00
Purchase: marshear.my
Ingredients: 
Aqua, Sodium Cocoyl Isethionate, Glycerin, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Potassium Cocoyl Glycinate, Coco-Betaine, Sodium Chloride, Polyquaternium-10, Potassium Benzoate, Citric Acid, Aroma, Limonene, Potassium Cocoate, Linalool, Disodium EDTA, Sodium Acetate, Isopropyl Alcohol, Rubus Idaeus Fruit Extract, 1,2-Hexanediol, Ethylhexylglycerin, Sodium Hyaluronate. 

2. TONER
I pakai toner yang ada Glycolic Acid. Sebab I baca Glycolic Acid ni bagus untuk kulit especially yang berjerawat. Tanpa fikir panjang, I memang dah aim nak pakai Pixi punya Glycolic Acid ni. Ini antara exfoliating toner yang popular antara beauty junkies dalam dan luar negara.







Pixi Skintreats Glow Tonic + Rose Tonic. Now I get it why a lot of beauty addicts has recommended this, especially its Glow Tonic. ✨ Glow Tonic Contains 5% Glycolic Acid which is known as an exfoliating toner. Helps to actively remove outermost layer of dead cells resulting in a brighter complexion. It also treats scarrring, skin discoloration and signs of aging too. Pixi's Glow Tonic also consist of ▫️Aloe Barbadensis Leaf Juice 👉 Anti-Inflammatory Ingrediant ▫️Witch Hazel 👉 Tightning Pores ▫️ Panas Ginseng Root Extract 👉 Antioxidant Compound These ingrediants are also promising to help the skin. 🌹 Rose Tonic Consist of Rose and Elderflower which acts as a nourishing toner. Main ingrediant consist of Damask Rose, a popular ingrediant filled with antioxidants and help with anti-aging. I used the Rose Toner during AM and Glow Tonic in th PM but after I finished the Rose Toner, I came to like the Glow Tonic better, so been using it AM and PM now. . . . #PixiBeauty #PixiGlowTonic #PixiRoseTonic #PixiSkinTreats #PixiMalaysia
A post shared by Mira Cikcit (@cikcit.beautyaddict) on

Name: Glow Tonic
Brand: Pixi Beauty
Price: RM133
Purchase: sephora.my
Ingredients: 
Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract, Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Seed Extract, Glycolic Acid, Ammonium Glycolate, Glycerin, Butylene Glycol, Hexylene Glycol (and) Fructose (and) Glucose (and) Sucrose (and) Urea (and) Dextrin (and) Alanine (and) Glutamic Acid (and) Aspartic Acid (and) Hexyl Nicotinate, Panax Ginseng Root Extract, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Biotin, Polysorbate 20, Fragrance


3. SERUM / AMPOULE / VITAMIN C
Sejujurnya, sebelum kulit I breakout memang I tak pandang sangat produk-produk jenis ni tapi bila  kulit I breakout teruk, I terus study pasal tiga jenis produk ni. Kenapa? Sebab I tahu I dah makin berumur dan perlukan booster untuk kulit cantik balik. So sebelum I buat keputusan untuk pakai produk yang mana, of course I baca dulu apa yang sesuai dan patut I pakai, sebab kalau salah pilih produk, kulit muka boleh jadi lagi teruk sebelum ni.







Serums, Vitamin C and Ampoules are products that I haven't took much concern before as I always had in mind, these are just additional boosts and my skin was doing fine. Until I had the worst breakout ever, these were the things I looked into first. . Not saying I have never used any of these before, but it wasn't a compulsory thing in my routine. Now that I'm aging, I could clearly see my previous mistake and my skin doesn't seem to be doing well too. Once I read about how these products could work wonders to the skin. I just had to have them in my skincare routine. So I did. . For the past month, these 3 products have been a big help in recovering and healing my skin condition. ▫️ Loccitane Immortelle Reset Serum (Night) ▫️ Some By Mi Glactomyces Pure Vitamin C Glow Serum (Night) ▫️ AXIS-Y Artichoke Intensive Skin Barrier Ampoule (Day, alternately) . Each product was chosen for a reason, I'll get in detail for each product in differents posts. In the mean time, here are the products I'm using on a daily basis. Well, there are new products I added, but I'll get to that in another post soon. . #ImmortelleReset #LoccitaneMalaysia #SomeByMi #AxisY #Serum #Ampoule #VitaminC #Skincare #SkincareRoutine
A post shared by Mira Cikcit (@cikcit.beautyaddict) on

Ini antara produk yang I pilih: 

1. Serum 
Name: Immortelle Reset Serum
Brand: Loccitane 
Price: RM248
Purchase: loccitane.com
Ingredients: 
AQUA/WATER - PROPANEDIOL - GLYCERIN - ISONONYL ISONONANOATE - BUTYLENE GLYCOL - PENTYLENE GLYCOL - DEXTRIN PALMITATE / ETHYLHEXANOATE - LIMNANTHES ALBA (MEADOWFOAM) SEED OIL - HELICHRYSUM ITALICUM FLOWER OIL - ORIGANUM MAJORANA LEAF EXTRACT - ACMELLA OLERACEA EXTRACT - HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL - ADENOSINE - PHENOXYETHANOL - CARBOMER - MALTODEXTRIN - SODIUM HYDROXIDE - PALMITIC ACID - DISODIUM EDTA - CELLULOSE GUM - AMODIMETHICONE - TOCOPHEROL - PARFUM/FRAGRANCE - CI 75130 / BETA-CAROTENE 

2. Vitamin C
Name: Glactomyces Pure Vitamin C Glow Serum
Brand: Some By Mi
Price: RM58
Purchase: marshear.my
Ingredients: 
Lactomeses fermented filtrate (75%), dipropylene glycol, glycerin ascorbic acid (30,000 ppm, butylene glycol, 1,2-8 Bandai niacinamide, tromethamine, purified water, trehalose c12-14 palace-12, Allantoin, hydroxyethylcellulose xanthan gum Ethylhexyl glycerin, adenosine Bergamo E oil,hydrogenated lecithin, glyceryl acrylate acrylic acid, copolymer, soya hyaluronate, Lil-10 Stearate, Lavender Oil, Panthenol Sorbitan Ascorbyl Phosphate, Phenylethyl Surinol Propolis Extract, Aronia Fruit Extract, Rooibos Extract, Saccharide Hydrolysate, Maltodextrin, Fig extract

3. Ampoule
Name: Artichoke Intensive Skin Barrier
Brand: Axis-Y
Price: RM72
Purchase: marshear.my
Ingredients: 
Water, Aloe Barbadensis Leaf Water, Butylene Glycol, Sodium Hyaluronate, Centella Asiatica Extract, Glycerin, Betaine, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Alcohol, Cynara Scolymus (Artichoke) Extract, Sorbitol, Sorbitan Sesquioleate, Hieracium Pilosella Extract, Rheum Palmatum Root Extract, Althaea Rosea Flower Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Dimethyl Sulfone, Chlorphenesin, Xanthan Gum, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Ethylhexylglycerin, Polyglutamic Acid, Beta-Glucan, Arginine, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Extract, Hibiscus Esculentus Fruit Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Arctium Lappa Root Extract, Hibiscus Mutabilis Flower Extract, Corchorus Olitorius Leaf Extract, Allantoin, Carbomer, Adenosine, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil

Di atas adalah antara produk booster yang I pilih untuk membantu pulihkan kulit. I pakai Serum siang dan malam tapi untik Vitamin C I pakai waktu malam sahaja. Ini sebab Vitamin C sangat sensitf kepada cahaya manakala untuk ampoule, I pakai alternately, not everyday. Nanti I akan buat lagi satu post untuk explain kegunaan ketiga-tiga jenis produk ni.

4. ESSENCE
Pada mulanya I tak tahu nak pilih apa untuk essence, I tak berapa berminat nak pakai jenis 'snail' punya yang tengah popular sekarang. So I pilih pakai Hyaluronic Acid, as I baca salah satu punca kulit breakout pun sebab kulit tak cukup hydrated. Hyaluronic Acid boleh membantu untuk pastikan moisture kulit sentiasa cukup.







I was looking for an Essence to complete my skincare regime and I came across COSRX Hyaluronic Acid Hydra Power Essence. What came to my mind first is I have always heard a lot of positive feedbacks from COSRX products but never even tried one. So I so happen to get this because of the brand and a bit of research of how Hyaluronic Acid helps with acne. . Hyaluronic Acid is a famous skincare ingrediant which most brands have it in their products now. Besides its fame to provide ample hydration to the skin, it also helps treat acne and combats acne scars, which made me instantly eager to have this ingrediant in part of my regime. I was looking for something that consist a higher percentage of hyaluronic acid but I forgot to check the list of ingrediants. . Turns out for this product, its formulated with hyaluronic acid and a mixture of other ingrediants which one of them are Hippophae Rhamnoides Water which is also known as Sea Buckthorn Berry. It's actually not a bad ingrediant as it contains properties almost similar to hyaluronic acid as well and promises similar results too. . I use this in my day routine just after toning, which instantly gives my skin a boost of hydration. Love it! I haven't had any problems using it too. . Got this from: @marshearmy . #cosrx #hyaluronicacid #skincare #essense #hyaluronicacidessense
A post shared by Mira Cikcit (@cikcit.beautyaddict) on

Name: Hyaluronic Acid Hydra Power Essence
Brand: COSRX
Price: RM55
Purchase: marshear.my
Ingredients: 
Hippophae Rhamnoides Water, Butylene Glycol, Glycerin,1,2-Hexanediol, Sodium Hyaluronate, Panthenol, Ethyl Hexanediol

5. MOISTURIZER
I pilih moisturizer dari range Make P:rem Safe Me juga sebab I rasa content ingrediants dalam dia lebih selamat and softer since this cream is plant based. I risau jugak sebab I suddenly nak tukar my skincare routine dan tambah lebih banyak acid. Takut jadi lebih teruk, so I pilih option yang lebih selamat pada I. Lepas study ingrediants dalam cream ni I terus yakin yang this should be the perfect one.







A total holy grail! Was introduced to Make:Prem Safe Me Relief Moisture Cream by @marshearmy to help clear my breakouts and this moisturizer definately did its purpose. . After doing a bit of research on its ingrediants, it blew my mind on the properties it offers. With only 12 ingrediants which mostly is based from plants, seems like this is definately the safest moisturizer I have come across. Even it has a low pH5.5 level which could help balance the skin after the usage of different acids. . Some of its key ingrediants are Sqalane, Rubus Arcticus Callus Extract and Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil which are all plant based. Which makes this moisturizer contain anti-bacterial properties, help fights acne burns, anti-aging agent and also provide ample hydration that absorbs slowly in the skin. For more info you could check out my highlighted stories on Ingrediants. Full ingrediant list on this product are as below. . Not only did the ingrediants won me off but seeing obvious results makes this one of the best moisturizer I have ever used. The texture of the cream is light and when applied, it gives moisture throughout the day. It absorbs slowly in the skin and the stickness level is just right to create a very nice dewy skin look. It also layers very well with my chemical sunscreen. . Recommended for those still looking for a moisturizer that works, you could try this first. Its doesn't contain very harsh chemicals, making it suitable for all skin types, even for the sensetive skin as well. . . Full ingrediants: Water, Glycerin, Squalane, Polyglyceryl-6 Stearate, Pentylene Glycol, Rubus Arcticus Callus Extract, Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Salvia Officinalis Oil, Carbomer, Cetearyl Alcohol, Tromethamine, Polyglyceryl-6 Behenate . #CikcitsSkinCareJournal #CikcitReviews
A post shared by Mira Cikcit (@cikcit.beautyaddict) on

Name: Safe Me Relief Moisture Cream
Brand: Make P:rem
Price: RM68
Purchase: marshear.my
Ingredients:
Water, Glycerin, Squalane, Polyglyceryl-6 Stearate, Pentylene Glycol, Rubus Arcticus Callus Extract, Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Salvia Officinalis Oil, Carbomer, Cetearyl Alcohol, Tromethamine, Polyglyceryl-6 Behenate



6. SUNSCREEN / SLEEPING MASK
Kalau ikutkan sebelum ni I tak rasa penting pun sunscreen sebab moisturizer yang I pakai sebelum-sebelum ni memang dah ada SPF inside. So I rasa dengan tu je ah cukup, but actually I salah. Sunscreen sangat perlu sebab kulit kita memang terdedah dengan UV rays walaupun kita tak kena direct sunlight ataupun duduk di rumah je. Lepas I baca betapa scary impak tak pakai sunscreen, I terus nak beli sunscreen banyak-banyak. So I pilih nak cuba Make P:rem punya sunscreen. I'll do a seperate post untuk explain more on these sunscreens soon.


For Sleeping Masks, actually I dah lama pakai tapi tak consistent but through-out the years I memang dah lama pakai Laneige Water Sleeping Mask, so I continue nak cuba range dia yang lain. I malas nak fikir brand lain lagi sebab I tahu mask ni dah sesuai dengan I. I rasa lebih selesa nak pakai Sleeping Masks berbanding night cream, mungkin sebab texture dia lighter so kulit tak rasa melekit sangat bila tidur malam.







Sleeping Masks are just the best and I'm sure that most of you skincare geeks have at least tried one of Laniege's Sleeping Masks as they have quite a range to offer. I've heard they added a few more ranges which I haven't tried yet, but these 3 are among the popular ones in the market. I've actually used Laneige's Original Water Sleeping Mask over the years and I still love it until today. . Anyhow, I still want to try the other types Laniege has to offer but worried I might not like them and you all know one tub ain't cheap. So when my husband went to Korea last year, he came across this hoilday set which I said, ok perfect! I get to try all 3 at the same time. But before I let him buy one, I checked the price and compared with Malaysia and guess what?! @altheakorea offered a CHEAPER price. Yasss... so I told my husband no need to get me this. I can get myself and its still all the way from Korea. 😉 . Its been months now and I've already used up all 3 of these Sleeping Masks and yet I can't choose a favourite. I love them all. I started using the Time Freeze Sleeping Mask first and noticed my skin firmer, of course I had to pair it with its roller but I'll get into that on another post. . Then I tried their Lavender Sleeping Mask, which is more focused on repairng. Been using this the whole month last month while I was in the midst of treating my acne concerns. Thank goodness it helped as well, as waking up I'll have a plump face with less acne. . Currently I'm finishing up the blue one which I bet will be finished this week. I already loved this since its launched. . The problem now is I can't choose which full sized tub I should get now. Which one do you prefer? . #LaneigeSleepingMask #LaneigeWaterSleepingMask #LaneigeMalaysia #LaneigeMY #Skincare #SkincareRoutine #SkincareProducts
A post shared by Mira Cikcit (@cikcit.beautyaddict) on

Jadi ini secara ringkasnya rutin skin care I masa seminggu awal I cuba pulihkan semula kulit I dan korang boleh nilaikan sendiri beza dia.


Sekarang I dah amalkan rutin ni lebih sebulan dah dan ada penambahan dan perumbahan dalam rutin yang I gunakan sekarang sebab I masih dalam process try and error. Kulit I dah pulih, Alhamdulillah. Jerawat pun dah tak ada tumbuh macam jenis cyst yang sakit ni. Kalau ada pun satu dua yang jenis jerawat yang I selalu dapat masa anak dara. Tak sakit dan senang hilang. Cuma sekarang yang tinggal I nak pulih adalah acne scars.

Misi I nak achieve glass skin, so selagi I tak achieve kulit yang bersih dan bermaya, selagi tu I akan terus try and error skincare, tapi of course sebelum I letak apa-apa dekat muka I baca ingrediants dulu. I dulu rasa ingrediants tak penting, but now lepas dah study pasal skincare ni, part ingrediants yang I akan tengok dulu before I go and baca marketing lines produk tu. Hehe...

For now, itu je lah I share dulu. Nanti I post another detailed post on my current skin condition now lepas dua bulan amalkan Korean Skincare regime. In the meantime, you guys boleh check out my stories at cikcit.beautyaddict untuk perubahan kulit I sepanjang dua bulan ni. I ada highlight dekat profile I.

Till then peeps!

TERUSKAN MEMBACA MENGENAI SKINCARE DI BAWAH:
miracikcit.com/p/skincare-review-product-list

19 comments:

  1. Thanks for sharing this great skincare products. I'm sure a lot of people will benefit from it.

    ReplyDelete
  2. wah sharing yang bagus.. muka akak ni pun banyak parut jerawat lama.. tengah usaha jugak nak bagi licin sikit.. tapi itulah nyesal jugak dulu tak berapa ambik endah kan pasal ni semua..

    ReplyDelete
  3. huhuhu boleh tahan banyak products nya ya.
    thx sharing ths good thingy

    ReplyDelete
  4. wah pantas betul hilangka jerawat. sesuai sangat kalu jenis jerawat yang tiba-tiba naik sebab hormon tak stabil. aduh teringat masa jerawat naik. boleh tahan malu besar je cik jer naik kat pipi tu. ni boleh la suggest untuk adik perempuan. dia pun tengah stage nak masuk alam remaja, boleh la suruh beli satu try

    ReplyDelete
  5. nampak sangat produknya berkesan! banyak juga ya cara2 nk dapatkan kulit elok & cantik. fuhh.. byk juga duit nk kena kluarkan tapi rasanya tak kisah dah pasal duit bila hasilnya nampak elok :) thanks sharing

    ReplyDelete
  6. Airah suka baca beauty review macam ni nampak ketara perubahan kulit. Teringin lama dah nak try prem tu dan mostly produk yang list dekat atas ni banyak airah tak cuba lagi

    ReplyDelete
  7. korean regime memang akan ada banyak produk in the list.. semoga muka cikcit cepat sembuh. ada jerawat memang annoyed especially kita tak pernah ada kan. suddenly kene pula tu. bagus sangat2 produk organik yg dapat bantu surutkan jerawat pada masa yang cepat.

    ReplyDelete
  8. nampak perubahan pada jerawat mira..banyak yg kecut..jerawat ni kdg2 sukar diduga kan...sakitnya bila time bengkak tu...banyak juga modal nya ni...tp kalau berkesan pejam mata jelah beli kan..

    ReplyDelete
  9. Memang nampak perubahan tuh. Samalah dengan I, sekarang cuci muka ikut step by step. Oil cleanser, foam cleanser, exfoliate dan sebagainya. Memang nampak perubahan

    ReplyDelete
  10. nak kulit cantik dan bersih nie mmg banyak kena korban. wang ringgit dan juga masa. banyak jyuga produk yg digunakan ya. dan alhamdulillah nampak hasilnya. agak berisiko ya jd beauty blogger nie, bila mana kita nak review skincare2 nie. takut tak sesuai dgn kulit kita, kita yg terima padahnya

    ReplyDelete
  11. No wonder la awak makin berseri sekarang. Ini rahsia kejelitaan dan keremejaan kulit awak ye.
    Kita pun sejenis kulit berminyak maka boleh la nak try your regime.

    ReplyDelete
  12. wah.. banyak juga rejim kecantikan kulit sebenarnya yea.. TB pun tak ikut sangat semua ni.. tapi ada je beli barangnya.. adoi.. tak disiplin nak pakai.. cuma rajin pakai cc cream yang ada spf tu je la kalau nak keluar rumah.. then cuci muka pun alakadar.. adoi.. pasal tu kot.. kulit nampak kusammm..

    ReplyDelete
  13. Kalau tetiba naik jerawat macam ni memnag boleh buat cuak. Muka yang elok beraih tiba tiba naik sesuatu kan. Memang ngis dibuatnya. Kita ni pun jenis jaga muka ala kadar je. Nak pakai macam macam, muka pula jenis tak tahan. Apa pun, thank awak share info ni. Andainya kulit tiba tiba something wrong mcm ni, boleh try & error produk tu..

    ReplyDelete
  14. Waktu muda remaja dulu akak memang sentiasa ada masalah kulit muka beerminyak, berjerawatlah, tapi waktu tu memang tak ada kut, produk2 cam ni, yang kita tau waktu tu Clreasil atau Oxy tu aja lah.

    Untuk anak2 remaja sekarang ada produk khusus untuk penjagaan kulit.


    4 Tip Untuk Berjaya Dalam Affiliate Marketing

    ReplyDelete
  15. Banyaknye produk pakai. Huhu. Takpelah kos tinggi janji kulit makin sihat kan. Kalau ena pon stress tengok kulit breakout. Rasa taknak junpa orang. Semoga kulit u makin pulih ye. All the best 👍

    ReplyDelete
  16. Banyaknya nak kena pakai..tapi untuk dapatkan kulit yang sihat memang kena jadikan semua ni sebagai rutin..barulah dapat hasil yang memuaskan.

    ReplyDelete
  17. I know that pain of having to deal with those huge break outs.. Before this it will stay in my face for like two weeks before I start poking my face with needles to get rid of it. But thankfully found a few solutions to work on them. Hopefully I won't get them anymore... But if I did, I'd probably try some of your suggestions here.

    ReplyDelete
  18. Nampak perbezaan yang sangat ketara. Suka cara miracikcit buat review ni, sangat teliti dengan produk info semua. Terima kasih atas review ni.

    ReplyDelete
  19. Wah.. Tentu sapa2 yg ada jerawat happy sbb dah ada produk yg bagus utk atasi masalah jerawat. Nasib baik muka kak xda jerawat

    ReplyDelete

Thanks for leaving your thoughts, message me on Facebook for quick responses.