06 July 2013

Pak Guard di Kristal Heights Shah Alam

Okay, why dengan tajuk entry ni?
Entry ni aku bukan nak memburukkan or apa, just to share so sesiapa yang duduk dekat sini jugak tak kena macam aku. Why?
So ceritanya, hari ni... 2 jam yang lepas aku baru nak lelap mata sekejap. Then housemate aku masuk bilik tanya, cit, kereta WXU kau punya kan? Kenapa aku tanya? "Kena clamp" katanya. Terus aku berlari ke beranda tengok, pehhhhh... first time kereta aku kena clamp. So excited la aku kan, sangat excitednya aku sampai aku terus pakai tudung, turun ke pondok pak guard.

Wohaaaaaa... Jangan main-main dngn pak guard, kerja mereka bukan hanya untuk mengawal keselamatan kita sahaja. Tapi banyak lagi kerja mereka untuk kita semua. Takkan selamat kalau tak ada pak guard mengawal. Ok jap.. hati tengah membara lagi ni.

So aku bagi salam dekat pak guard yg bertugas, " pakcik kereta saya kena clamp" dia pun kata "ouh.. parking dekat mana?"
"Dekat rumah sekian-sekian"
"Ouhhhh... yang itu tuan rumah dia suruh clamp dik"
" Ea ke cik? Ingatkan rumah tu tak ada orang lagi, sebab tengok tengah renovate, at least tak boleh ke bagi notice dulu, tak adalah parking dekat situ dah"
" Jap ea pakcik panggil budak yang clamp tu"
Pakcik tu pun guna la walkie talkie panggil budak tu, dia suruh aku cakap dengan abang yg clamp dekat kereta aku tu. Sementara tunggu abang tu aku borak-borak2 la dengan pakcik tu. So banyak jugaklah yang aku dapat tahu pasal prosess security dekat kristal ni. Lama jugak aku tunggu abang yang clamp kereta aku tu. Bila dia sampai je, dia berlagak kononnya dia ada super power, kemain megah lagi dia.

Sampai2 je dia kata " yg kau pi parking dekat rumah org tu knp dik?" dngn lagaknya tanpa pandang muka aku, buat2 konon dia busy sngt dngn phone dia.
Aku dah mula panas, aku sabar lagi masa tu, dia kata owner rumah tu suruh bayar, tak boleh kena bayar. Aku kata lah, " kalau nk bayar sekarang mmg tak ada duitlah, mana nak cekau duit RM100 masa ni jugak"
Le9as tu dia suruh aku pergi ke kereta, bila aku pergi ke kereta aku, aku tunggu dia kemain lama lagi. Bila aku jalan ke belakang, dia dekat pondok motor tengah sibuk dngn phone dia. Aku jalan ke dia, tanya macam mana. Lepas tu dia kata
"Abang dah borak dngn owner, dia nak duit jugak katanya"
" abg, sy student, mana nak dapat duit? Owner tak boleh tolerate sikit ke? Bukan lama pun saya parking tempat dia, lagipun rumah tu kosong lagi, dia tak pindah lagi masuk"
" Alahai, kesian pulak aku tngok kau ni, kalau mcm th abg tolonglah kau, kita kawteam, kau bg abg separuh je, nnt pandai2 la abg bgtahu dekat owner, kata kau student la, kau xde duit la bagai."

Tu diaaaaaaa.. aku dah nmpk dah permaianan dia.. so aku test dia lagi. Aku kata,

" tapi saya da RM10 je ni bang, mana ada duit dah"

Dia suruh pergi ke kereta aku balik, so aku pergi jumpa dia dekat kereta aku, konon2 dia dah nak tolong bukakakan clamp la. Then aku kata

"Abg saya da RM10 je ni"
Dia terus tak jadi bukak then kata " mana boleh mcm tu dik, duit selebihnya siapa nk bayar? Abg dah banyak dh tolong student2 mcm kau ni dik"
"Habis tu saya dah xde duit, saya nak buat macam mana?"
"Kau mintak la kawan kau sikit2"
"Kalau saya mintak pun, saya nak bayar mereka balik macam mana?"
"Mintaklah mak ayah, tak kan tak boleh kot"
" Mak ayah saya pun x ada duit, macam mana?"
" Habis tu kau isi minyak pakai apa?"
"Bang, minyak saha sebulan RM30 je, mana saya keluar sngt"
"Habis tu abg nk buat macam mana?"
" sya ada RM10 je bang, kalau abg nak saya boleh bayar skrg"
" mana boleh macam tu"
" kalau tak boleh biarkan jelah kereta dekat sini"
" eh mcm tu pulak, mana boleh dik, nnt lagi payah nnt"
" habis tu saya dah xde duit, saya nak bayar macam mana?"
" kau pergilah pujuk pakcik tadi tolong kau, dia dah lama kerja dah, kau turunkanlah ego kau sikit, mintak pakcik tolong kau"

Ego?! Wohoaaaa.. dalam hati aku dah nak sumpah seranah dah. Kau nak suruh aku melutut, menangis meraung ke? Bukan aku tak tahu game kau.
So aku jawab

" pakcik tadi kata boleh je bukak clamp, tapi kunci ada dekat abang"
"Eh, mana boleh cm tu dik? Nanti siapa nk bayar dekat owner?"
" kalau mcm tu, kadi sy no owner, biar saya call dia sendiri"
" alaaaaaa.. lupa pulak tadi nak mintak no owner"
" habis tadi abg kata abg call owner dia mintak duit"
" ouhhhhhhh.. ( muka dh menglabah dah)  tadi tuuu.. awal2 lagi tadi owner pesan dia nak duit"
" ouhhhhhh..... ( aku dh angkat kening dah) kalau mcm tu biar jela kereta dekat sini"
" haaaaa??? ... sampai bila?"
" sampai owner marahlah, saya mmg xde duit nak bayar"
"Eh, susah nnt mcm tu dik, lagi lama lagi nnt kena bayar full, RM100 tu, banyak tu, leceh, nnt kena macam2 proses nanti, kalau nak murah baik settle skrg dik"
" habis tu saya dah xde duit, saya nak settlekan mcm mana?

Tiba-tiba.. allhamdulillah, tuhan mmg nak tunjuk sangat
Ada suara dari atas, ada lelaki dekat beranda sebelah rumah aku

" abang, tolong lepaskan dia"
Aku dengan pak guard dua2 terpinga-pinga pandang ke atas
"Abang tolong lepaskan dia, itu parking rumah saya tu, lepaskan dia"

Abg guard tu terpinga-pinga, mati kutu dia sekejap.
Lepas tu dia ckp dekat aku
" nasib baik tuan rumah dia baik, ayah dia yg jahat, ayah dia yg suruh clamp sebenarnya. Anak dia baik, abg dah banyak dah tolong student2 mcm kau dik. Abg siap ada tolong bayarkan dah."
Dia bebel2 sementara bukak clamp kereta aku, konon2 dia mulia sangat.
Aku masuk kereta, tunggu dia alihkan motor dia so aku boleh masukkan kereta dekat parking rumah aku. Tapi moyor dia pulak tak boleh start. Mengalabah dia, langsung xde pandang aku. Ada juagk 3 minit dia tersekat dekat situ.
Bila motor dah start terus jalan tanpa pandang aku tu.
Ada je lagi manusia macam tu.

Aku terus naik atas jumpa tuan rumah, minta maaf dekat dia.
Dia kata tak apa, sebab dia pun baru pindah dengan isteri dia ke sini hari ni. Dia kata dia suruh bagi notice je, cakap dah ada org duduk dekat rumah dia. Dia tak suruh clamp pun, dia kata kalau nak clamp pun, kalau student tak payah ambil duit. Lepaskan je since dia pun faham ramai student duduk sini. Dia cuma cakap next yime jangan parking situ jela.

Memang dah nampak sangatlah yang pak guard tadi nak duit pocket lebih. Last2 apa pun tak dapat.
Dia ingat mentang2 aku ni perempuan aku ni bodoh la, macam tak dapat agak apa dia nak buat.

Pada2 la pun, dia memang dah tahu kawasan ni memang tempat ddk student. Masing2 bawak kereta, tak semestinya yg bawak kereta semuanya kaya.

Yang buatkan ddk dekat kristal heights tak best sebab parking sahaja. If parking dekat luar, kena saman dengan MBSA, kalau parking dalam kena clamp. Even parking visitor pun kitaorg x dibenarkan parking. Padahal banyak je parking kosong. Kenapa lah tak boleh tolerate? Ini yg jadi kes parking dekat rumah2 kosong. Itu je harapan nak kereta selamat tak kena clamp. Kalau satu rumah ada dua parking je, tapi dalam rumah tu ada 7 orh, semua bawak kereta, tak serabut ke nak fikir pasal parking?

Why la, so sesiapa yang duduk dekat sini jugak, hati2.. jangan kena tipu. Better consult dngn owner terus rather than guard.

4 comments:

  1. i did work as security guard in kristal heights but i did not recall ur face but the man that you mentioned on this case ..i am so knowing him!! and that pakcik tu..i am so guilty..banyak sangat i marah dia..dia tu tua ...memang lah dia selalu tidur tapi at least dia rajin duk siang malam kat situ...sebab ramai guard yang tak tahan kerja kat situ including me... hal clamp sebenarnya memang ikutkan strictnya..u have to pay that rm100 even if the owner says no..the money should go to management and before that receipt should be issued..GOD ..i hate that job.,,luckily i quit.and yeah...because of kristal height also i dont want to be a security guard anymore..banyak orang pandang rendah kat i masa i kerja security kat sana...now.am working in the office environment..not that luxury but at least i dont have to suffer all this nonsense things...and to make it short....even if you have to pay for your own mistakes just make sure you have the proof..receipt etc..dont ever surrender even a single cent without proof..anyway becareful..lucky you..get the good owner.some owners are very strict......They just said clamp and made sure the people who took their parking pay for the mistakes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye, sorry but I did'nt mean to offend anyone. Just take note that this blogpost was written under anger and I might have gotten overboard and I'm sorry for that.
      Firstly I have never ever looked down on a security guard before, cause my grandparents were lived their lives as cleaners and my father used to make a living a a cleaner too. Even my uncles are security guards so I have no discrimination to status because I know where I belong from.
      I know it was my mistake parking at petak orang but I just could not considerate the dishonesty. Before my car got clamped, several of my housemates cars also had this experience where that specific guard says he wants the money and they have to pay. Since most of them are not the rebelious type they just pay and no such recipet has been given. They only paid to that specific person.
      Since I am cautions with these things I really cannot stand people making a fool out of me, plus money isn't an easy thing to come by, especially for students. I could be really thrifty, so that's why I rebelled, I surely did not want to pay up cause I knew he was a scam.
      Anyways, I'm glad you found a better job and I also haved moved out from there since parking has been more and more difficult and I was told that there is a monthly parking to be rented RM50 per month, but I'm not sure if the management is aware of that.

      Delete
    2. hi, regarding the experience that I faced in Kristal Heights during my guarding days...MM..what can I say..some people in Kristal Heights were nice to us too..some even have become friends!! If I cannot recall you in Kristal Heights ..I am pretty sure you are not that kinda persons that look down at security guards..but when I recalled it again, I guess, I heard about this incident from that security guard himself..Oh god..We all know dia macam mana..it was a wise decision you did not pay even a single cent to him. I also did not like dishonesty but I also cannot stand guards who were eager to clamp cars motorbike..I did that on several occasions i mean clamping but always with heavy heart...wow...really ..parking to be rented for RM50?? i did not know that...but for sure..strange things always happen in Kristal Heights ...Wise decision to move out too! Parking kat luar Kristal Heights...MBSA saman..my place is still in shah alam..we all boleh jer parking tepi jalan..tak de sapa saman...but for sure.,Kristal Heights is still a nice place except for those rules and regulations..totally @## ..wishing you all the best...!! take care

      Delete
  2. Hello. saja nak bgtau, isu parking ni mmg tak pernah pernah habis kat sini. old guards got sacked. new guards masuk. same old same old problem. menyampah. menyampah sangat sangat

    ReplyDelete

Thanks for leaving your thoughts, if you wish for a urgent responce, please tweet @miracikcit.