17 February 2013

Trip to Kelantan


Hye Assalamualaikum..

Miss me? Hehe.. Well I just got back from Kelantan recently and this is my first time ever going there. Dah boleh agak kan betapa excited sangat aku sampai tak nak balik.

Muka bahagia sangat, why? Sebab nak pergi Kelantan kemain lagi redah Cameron Highlands. Dan itu kali pertama aku juga pergi Cameron. Sedih right? 
Macam mana boleh sampai ke Cameron? Maklumlah pergi konvoi, lagi-lagi masa tahun baru cina, kononnya tujuannya untuk elakkan jam. Itu yang berpusing jauh tu. Tambah lagi ada Mr Confident yang kena berpusing jauh untuk ke hala tuju yang betul. HAHA... (itu cerita dalaman).



Ok, so there were four cars carrying 17 people. The main purpose for Kelantan cause our friend is getting married. Wohooooooo... That's the reason for this effort, rasanya kalau dia tak kahwin memang  tak kan menjadi trip ni. Tambah lagi masing-masing dah sibuk, ni pun yang jadi pergi suku je.

Anyways, lalu Cameron je dah cukup membahagiakan, the air is so refreshing.. tambah-tambah lagi kitaorg lalu waktu pagi. maybe next time nak vacation dekat cameran je.

Dah lama tak jalan jauh, duduk dalam kereta hambari 12 jam, mana tak kebas punggung. Nasib baiklah dah prepare junk food banyak-banyak dalam kereta. Since permisi untuk drive tak diberi, kerja mengunyah jela. nak jadi GPS memang tak ada function. So saya memang tak membantu langsung sepanjang perjalanan ke sana.

We were suppose to have two weddings for that trip, but one suddenly MIA so since she was unreachable, also was our resting place. Sampai-sampai Machang makan dulu, semua dah kebulur, baru  menglabah mencari homestay. Allhamdulilah, dapat juga a cheap price, we got 2 room for guys and 1 room for girls which a person cost RM21.


Tadaaaaa... The bride and the groom. Umur sebaya ni, tapi jodoh Siti lagi awal. Anyways.. Taniah Siti, Selamat Pengantin Baru dan Semoga kekal hingga akhir hayat.

Actually first time datang Kelantan aku terkejut tengok semua papan tanda ada tulisan jawi. Lagi tambah terkejut bila majlis kahwin tempat makan dia dah asingkan lelaki perempuan.. Serious aku tak tahu.


Inilah muka-muka yang pergi dan tak bersedia bergambar, mana taknya, ada lagi ramai. Memang susah nak dikawal.

Habis je majlis kahwin, nak balik? Tak mungkin.. datang jauh-jauh mestilah nak berjalan. And berjalan we should. Memang explore Kelantan, dari daerah ke daerah.. Tapi setakat lalu jela.

Malam tu sampai juga kami ke Pantai Cahaya Wan Bulan, tapi since dah malam apa pun tak nampak, setakat merasa angin segar dan kuat pun dah cukup.


Puas dah main pasir, menyedut udara pantai, masing-masing perut buaya dah keluar. Lapar kemain sampai meja penuh dengan makanan. Dasyatnya semua habis makan, kecuali Alee yang tong kecik tapi kerap makan.

Selasai makan terus balik? Tidaaakkkkk... Si Aidil pulak dah tarik muka nak ke Kota Baru. Lupa apa nama tempat tu, tapi macam uptown yang jual barang-barang murah. Ya Allahhh.. That place is crowdwd with people, I barely breathed. Tu yang dah tarik muka panjang sedepa. Lama jugak berpusing dalam tu, selesai je keluar macam first time sedut udara, Ketiak yang basah pun terasa segar semula. :p

Well I basically bought nothing, also a few of the bunch. Tak tahu ke kami ni Destinasi Bajet. Bawa berapalah sangat.

Rasa kelakar pula bila fikir balik muka aku yang ternganga dengan loghat Kelantan. Ingatkan budak-budak Kelantan dekat Kolej dulu cakap loghat dah cukup pekat, ini ada yang lagi pekat memang ternganga la aku tak faham.

So the next morning we were suppose to go home, but noooooo.. There was another destination. Last minute planned. Oh yeahhh...



So guess guys.

Until the next post

P/s: Do follow me on Instagram miracikcit, most of the pictures are Kelantan are here.

bye!

...

6 comments:

  1. Dik, Cameran Highland tu kat mana ya? Lol

    ReplyDelete
  2. I know Cameran is not in Kelantan. Kan dah kata pergi Cameran Highlands secara kebetulan sebab nak elak jam. Lain kali baca betul2.

    ReplyDelete
  3. Mira , kita rasa mira salah eja cameran.. Patutnya cameron highland.. Huhuhu... Pegi shopping dekat wakaf che yeh ke?

    ReplyDelete
  4. Typo error.. Cameron not cameran.tq

    ReplyDelete
  5. Typo error.. Cameron not cameran.tq

    ReplyDelete
  6. Hahaha... Typooooooooooooooooooo

    ReplyDelete

Thanks for leaving your thoughts, if you wish for a urgent responce, please tweet @miracikcit.